Så skyddar du ditt Varumärke!

Har du kommit på en unik idé eller produkt? Och tycker du att det här med patent verkar dyrt och krångligt? Då är du långt ifrån ensam. Här ger jag några tips på hur du går tillväga för att ta patent, vad det kostar och hur lång tid det tar.

För att kunna skydda din idé eller ditt varumärke krävs att den/det uppfyller tre viktiga kriterier:

1. Vara ny. Det absolut första du ska göra är att hålla tyst. För att få patent måste det vara en ny idé eller produkt. Om du har marknadsfört den eller skrivit om den i en tidning så är den inte ny, även om det är du som uppfunnit den.

2. Vara unik. Din idé måste också ha en uppfinningshöjd. Den måste ”skilja sig väsentligt” från allt annat som redan finns på marknaden. Det får inte heller vara en alltför enkel idé. ”Lösningen får inte ligga nära till hands för den som är kunnig inom uppfinningens teknikområde”.

3. Vara konkret. Idé ska också vara ”industriellt tillämpbar”, alltså vara något konkret som fungerar och inte bara en teori. Du behöver dock inte ha ett färdigt exemplar av produkten när du lämnar in ansökan.

Uppfyller din produkt dessa tre kriterier är det dags att skicka in en patentansökan till Patent- och registreringsverket. Går du genom ett patentombud kan det kosta mellan 80 000-100 000 kr att ta patent i Sverige.

 

 

Hur går ansökningsprocessen till?

6 månader: Efter ungefär sex månader får du ett förhandsbesked. Hur ligger din uppfinning till – är den patenterbar?

12 månader: Du har ett år på dig att bestämma dig om du vill söka patent utomlands. Det du gör då är att skicka in en PCT-ansökan till PRV som innebär att du söker patent i andra länder och som gör att du får tillgodogöra dig ditt svenska ansökningsdatum. 

18 månader: Efter 18 månader blir din patentansökan offentlig, även om du inte har fått patent än. Men det är datumet på ansökan som gäller. Därför behöver du inte oroa dig för att någon ska kunna sno din uppfinning.

24 månader: Slutbesked. Efter cirka två år kommer beskedet och förhoppningsvis har du nu ett svenskt patent.

30 månader: Du har 30 månader på dig att gå vidare med din PCT-rapport till alla de länder utöver Sverige där du önskar patent. Det är alltså först i detta skede du måste bestämma dig för om din uppfinning är värd att skydda i andra länder och i sådana fall vilka. Väljer du att inte gå vidare med PCT-ansökan i detta skede kan du aldrig få patent på din uppfinning i andra länder än Sverige.

Jag vet att allt detta låter både dyrt och krånglig. Men vissa varumärken/idéer går betydligt snabbare och är relativt billiga. Hoppas du tycker tipsen är bra. Vill du ha mer information, gå in på http://prv.se!

Mikxki:

Grymma tips! :)

Svar: Tack :)
B t r c

Kommentera inlägget här: