Nationalekonomi eller företagsekonomi ?

Många ställer sig frågan om man ska inrikta sig på nationalekonomi eller företagsekonomi. Svaret är ju ganska enkelt, jag tycker att man ska inrikta sig på det man finner är mest intressant.

Men man kan kolla djupare på frågan! Man vill ju ha en utbildning som i framtiden genererar jobb också. Många prognoser på arbetsmarknaden pekar på att ekonomer kommer att få det svårt i framtiden. Detta med tanke på hur många som faktiskt utbildas varje år. Men viktigt är även att dessa prognoser skiljer sig åt mellan nationalekonomi och företagsekonomi.

Uppfattningen jag får från andra som studerar ekonomi är att företagsekonomi är den överlägsna populäraste inriktningen. Är detta för att det är ont om jobb för nationalekonomer eller är det för att företagsekonomi tilltalar flera?

Arbetsmarknaden är ju såklart större för företagsekonomer, ca 80% av alla ekonomer är företagsekonomer. Detta beror även såklart på vilken inriktning man har, finansiell inriktning är nog den som öppnar störst arbetsmarknad med tanke på hela banksektorn osv.

Bara genom att titta på arbetsförmedlingen så kan man se att det finns idag 14 ledig jobb som nationalekonomer på deras hemsida medans det finns 268 ledig jobb för redovisningsekonomer. Detta är ju såklart bara via arbetsförmedlingen som inte är det ända stället där man söker personal. Men skillnaden är ganska stor!

Trots detta så lägg lite vikt på arbetsmarknaden, men låt inte detta styra! Jag har mött personer som redan första dagen i skolan har tjatat om vad dom ska jobba med men senare hoppat av sin utbildning för att dom har tyckt att det är tråkigt!

Läs kurser du finner är intressant! Jobb finns alltid! 

 

 

Anonym:

Mycket intressant!

Svar: Tack :)
B t r c

Kommentera inlägget här: