12 sätt för att förbättra ett dåligt humör!

Många saker kan orsaka eller bidra till ett dåligt humör, även om du oftast är en optimistisk person. Omständigheter som stress på jobbet, en oenighet med en vän, eller en svår familjesituation kan skicka ditt humör i en funk. Ibland har du bara en dålig dag och du behöver en liten pick-me-up. Om du känner att du vaknade på fel sida av sängen, här är några idéer för att snabbt ändra ditt humör och få dig att känna bättre om din dag. 

1. Drick ett glas vatten

Om du känner dig allmänt äckligt - trött, cranky, och inte fokusera - kan du lida av uttorkning. Studier visar att även mild uttorkning ger trötthet och en låg stämning. Så om du känner dig lite bla, prova Downing ett glas vatten (nej, kaffe räknas inte), och se om det hjälper.

2. Get Outside

Att vara inomhus hela tiden, speciellt med dåliga ljusförhållanden, kan börja påverka både ditt humör och din hälsa. Forskning har visat att vitamin D, "Sunshine vitamin" är avgörande för fysisk och psykisk hälsa, och de flesta svenskar lider brist på detta viktiga näringsämne. I en nyligen genomförd studie, människor som antagit en utomhus livsstil visade färre symtom på ångest och depression. Om du bara har en dålig dag, kan få ute i solen hjälper till att öka ditt humör. 

3. Flytta runt

Har du någonsin märkt att vid perioder av ökad emotionell stress, kan en promenad bidra till att lugna ner dig och för att stabilisera ditt humör? Motion frigör endorfiner (de må-bra-kemikalier i hjärnan), de får dig att inte tänka på dina problem, och din energi nivå åker upp om du känner dig nere. Om du inte är särskilt aktiv, kan till och med en rask promenad eller några sträckor hjälpa till att få fart på bättre humör. 

4. Lyssna på musik

Studier visar att lyssna på positiv musik kan hjälpa till att lyfta ditt humör. Så skruva upp låtarna och fokusera på att njuta av positiv musik.

5. Ändra dina färger

Visste du att färgen på ditt rum kan påverka ditt humör? Färger som blått och grönt, till exempel, är mer lugnande än energiska färger som gult eller rött. Om du vill känna dig mer avslappnad och glad i ett rum, prova att föra några gröna och blå färg i rummet, och investera i en blå-berikad glödlampa (men använd inte blått ljus på kvällen eftersom det kan hämma sömnen).

6. Köp en växt

Levande växter kan bidra till att förbättra både ditt humör och produktivitet - och de har också filtrerar luften omkring dig. Alla bra anledningar att gå till din lokala garden center och ta med några gröna växter inomhus. 

7. Ändra din miljö

På samma sätt som att ändra färgerna i din närhet är tanken på att byta upp din miljö i allmänhet. Ibland kan en förändring vara allt du behöver. Organisera ditt skrivbord, flytta ditt krimskrams runt, städa ur kylskåpet, experimentera med dina möbler arrangemang - de små ändringar som du gör, tillsammans med den explosion av aktivitet, kan bidra till att piggna till ditt humör.

8. Tänk på ett lyckligt minne

Istället för att älta problem som du inte kan åtgärda, försök att tänka på ett lyckligt minne för att förbättra ditt humör. Tänk på något som fick dig att må bra eller som gör livet roligare. Kanske är det en komplimang någon gav dig, eller en bra tid med en krets av vänner. Funderar du på att on-top-of-the-världen känsla du hade kan göra dig mer självsäker och sätta dig i en mer positiv sinnesstämning.

9. Ta ett mellanmål

Får du någonsin cranky när du är hungrig? Om du märker att du hamnar i argument lätt när du känner dig hungrig, se till att du äter innan du påbörjar en "diskussion". Håll mellanmål friska, som en banan med mandel smör, eller lite ost och några skivor äpple. Undvik socker-lastad snacks som kommer att leda till en krasch senare och göra dig ännu crankier.

10. Meditera eller Pray

Forskning visar att människor som utövar en daglig andlig rutin tenderar att vara lyckligare, oavsett vilken religion eller andlighet. Att ta lite tid till att be, meditera, eller att helt enkelt fokusera och centrera dig själv kan hjälpa till att öka ditt humör.

11. Gå till sängs tidigt

Jag upplevde sömnbrist i förstahand som mor till en nyfödd, och tro mig, det var inte en vacker syn. Även partiell sömnbrist, som när du får 4-5 timmars sömn per natt, kan leda till ökad irritabilitet, oro, sorg och ilska. Se till att du har etablerat goda sömnvanor, som att sova på en vanlig tid, undviker elektronik innan sängen, få tillräcklig ljusexponering under dagen, osv. Om du konsekvent har svårt att sova, eller känner alltför sömnig under dagen, kontakta vårdens professionella som kan rekommendera en sömn studie eller andra behandlingar.

12. Shoppa liten

Nyare forskningar har visat att lite shopping faktiskt kan förbättra lyckan! Men innan du frossar i den senaste iPhone, överväga detta: att sprida ut små inköp under en längre tid gjort människor lyckligare än splurging på något stort. Dessutom att spendera på upplevelser har faktiskt gjort människor lyckligare än att köpa fysiska objekt. Att ens tänka tanken på att spendera pengar på en av dessa erfarenheter ökad lycka. Så om du känner dig ner, köpa dig några blommor, registrera dig för en matlagningskurs, eller få dina vänner tillsammans för att gå på bio.

 

Liborius:

bra tips!

Svar: Tack :)
B t r c

FELICIAMASALLA.SE:

Grymma tips :D

frida:

Bra tips! Att man kan få dåligt humör av uttorkning hade jag inte en aning om :)

Svar: Tack :) yes så är det :)
B t r c

Kommentera inlägget här: