Guys please !

 
TRUE WORDS!

Dagens!

Idag har varit en grymt bra dag :)
 
 
 
MorgonMys med T och lilla E. Sedan en dag i Kista galleria med shopping och godmat. köpte en del julklappar och kläder till E + nya gardiner till mig. Spendera pengar är alltid roligt och speciellt vid jultiderna. Jag älskar att bara kunna slappna av och mysa med mina pojkar. en helt fantastisk dag.
 
Nu sitter man i soffan, T fixar i köket och E sover så gott. Det går nån komedi på 5:an som är ganska rolig, dricker vin och bloggar. För att hålla hjärnan igång även när man inte pluggar ska jag nu spela lite alfapet och sedan läsa lite ur blondin bellas bok "economista", den är väldigt intressant faktiskt och hon och hennes kollega har en del bra saker att komma med. tex hur man shoppar smart :) 
Måste säga att jag älskar kreativa och smarta tjejer. Grymma ni är!
 

Fångarnas Dilemma

Mer om spelteori. Det mest kända eller grundläggande exemplet på spelteori är Fångarnas dilemma. Det första jag själv lärde mig på universitetet om just spelteori. Måste bara tillägga att spelteori är jätte intressant, mycket av de vi diskuterade i klassen kunde handla om tex Samsung och Apple som stenhårt konkurrerar och spelar mot varandra.

Tillbaka till fångarnas dilemma. Här kan två olika fångar välja mellan att ande den andra eller att hålla tyst. Om de bägge anger varandra åker de fast, om båda håller tyst går de fria. Om den ene anger den andra medan den andra håller tyst så får den förste en belöning, medan den andra får ett hårdare straff. Vilken strategi är bäst för en själv, att ange eller att hålla tyst?

Svaret kommer man fram till genom att analysera de olika fallen. Om den andre håller tyst, är det bäst för mig om jag anger (så att jag inte bara går fri utan också får en belöning). Om den andre anger mig, är det också bäst för mig att ange (så att jag i alla fall inte får det extra hårda straffet). Oavsett vad den andre väljer är det alltså bäst för mig att ange trots att det ur ett kollektivt perspektiv är bättre om båda håller tyst (båda går fria) än om båda anger (båda åker fast).

 
Att ange den andra är alltså ett Nash equilibrium enligt ekonomer. Väldigt intressant! Det är alltså detta utfall som är mest sannolikt! Så om du har chansen, skvallra på din polare, han kommer att skvallra på dig! ;)