Kritiska till sänkningen!

Studenterna starkt kritiska till bidragssänkningen. Studentföreningarna reagerar starkt på regeringens föreslagna sänkning av studiebidraget. Anders Borg tycker att förbättringen av villkoren för studielånen mer än väger upp minskningen av studiemedlens bidragsdel. Vi gör en förbättring av studielånen, studenter har fått bredare möjligheter att arbeta och då kan det vara rimligt med en minskad bidragsdel samtidigt som låneandelen ökas, säger Borg i samband med presskonferensen.

Detta är ignorant av regeringen. Det är på sätt och viss positivt att den förstått att det behövs en satsning på studiemedlet, men att lägga den satsningen på en ökad lånedel gör att den socioekonomiska bakgrunden blir viktigare i individens val att ta studiemedel över huvud taget. Därmed riskerar man att exkludera stora grupper från högre utbildning.

Det är inget annat än ett hån mot Sveriges studenter. Att ta 300 kronor från en student, när man samtidigt precis har sänkt skatten med flera tusen kronor per månad för dem med höga inkomster, det är en valrörelse som jag faktiskt inte hade kunnat föreställa mig att vi skulle få. 

Kommentera inlägget här: