17 Tips för dig som vill sluta oroa dig för räntorna!

Alla drömmer vi om något som vi kanske inte riktigt har råd med just nu. Det kanske är en ny handväska, riktigt snygg klocka eller en semester. Men det finns faktiskt små medel i vardagen som kan göra att vi kan spara det där lilla extra utan att egentligen göra något. Här är några av mina tips. 

1. Dela på maskiner 

Dyra apparater som gräsklippare, snöslunga, högtryckstvätt etc. behöver du inte investera i på egen hand. Gå istället samman med grannarna och dela på kostnaden för maskinerna. Ni kan gott vara minst 5 grannar som delar på maskinerna, oftare än så behöver man inte använda dom. Gör samma sak med släpvagn, så länge det finns en stor tomt att ställa den på.

2. Skippa dyra gymkort 

Nobba rulltrappor och hissar. Gå en extra gång till och från skrivaren på jobbet. Ta en rask promenad på lunchen, cykla eller gå till jobbet. Rasta hunden extra länge. Det finns massor av tillfällen till gratis träning. Dessutom finns många möjligheter att träna hemma. Jag och min sambo tränar ”Tapout XT extreme traning” hemma. Vi har två barn (en på 6 månader) och min sambo jobbar heltid. Ändå har vi tid att träna minst 3 dagar i veckan (45min/pass). Hur effektivt som helst.

3. Samköp tjänster

Ibland kan man kanske behöva köpa in tjänster som snöröjning eller fönstertvätt. Gå först runt bland grannarna och kolla om flera är av samma behov. Då har ni större möjlighet till rabatt och bättre pris på tjänsterna.

4. Dra ut sladden

Vill du vara ännu mer säker på att det inte slinker ut energi i onödan. Gammal klyscha men fungerar faktiskt. En del apparater drar nämligen el trots att dom är avstängda med strömbrytare. Har du flera apparater som kan vara avstängda samtidigt kan du koppla dem till ett grenuttag med strömbrytare, så kan du även stoppa energiflödet den vägen.

5. Sänkt temperaturen

Vrid ner värmen och ta på en tröja. Kryp nära din sambo så kommer energiåtgången och kostnaderna att minska. Dyraste elen är oftast värme och varmvatten.

6. Håll kvar värmen

Om du har persienner i dina fönster så kan det vara värt att dra ner dom under natten. Då sipprar det inte ut lika mycket värme den vägen och du kan passa på att dra ner uppvärmningen ytterligare ett snäpp.

7. Vädra vettigt

Om du behöver vädra ut ett rum så är det bäst att göra det med ett snabbt tvärdrag. Efter fem-tio minuter så har luften så gott och väl hunnits bytas ut. Stäng samtidigt av element som sitter under fönstret som du öppnar, annars eldar du ju för kråkorna.

8. Låt värmen flöda

Inne i huset är det dock viktigt att värmen har fritt fram. Här ska det inte vara några isolerade möbler som t.ex. soffa eller tunga gardiner framför ett element.

9. Öppna inte ugnsluckan i onödan

Som du känner när du gör det släpper du ut en massa värmen. Så mycket som 25 % av värmen kan faktiskt gå förlorad vid lucköppning. Och då måste ugnen arbeta mera igen. Om du vill kontrollera om gratängen ser färdiggräddad ut, använd istället ungs lampa.

10. Se till att frysen är välfylld

Utöver att det är praktiskt och trevligt med massa mat hemma så gör det också den lättare och håller kylan och drar alltså mindre energi.

11. Nyttiga kort

Allt flera butiker och kedjor har någon form av kundklubb, med eller utan tillhörande kund kort. Man bör vara medlem i alla kundklubbar i dom matbutikerna (även andra butiker) där man handlar regelbundet. Du får bl.a. rabatter och bonus. Det är bara tacka och ta emot.

12. Se upp för faror i butiken

Gå aldrig in i en mataffär utan inköpslista. Spontanshopping i en matbutik är rena dödsstöten mot privatekonomin. Riktigt illa kan det gå om du dessutom handlar när du är riktigt hungrig. Hungern kan överlista de allra bästa spararna.

13. Kolla efter korta datum

En bra butik som värnar om sina kunders bästa ser till att markera vilka varor som håller på att närma sig bäst-före-datumet. Och dom lämnar alltid generösa rabatter på just dessa varor

14. Förvara rätt

Slarvigt förvarande mat blir dålig snabbt. Passa på att investera i några bra förvaringslådor och påsar när det är rea. De kommer du ha massor av nytta av när du ska göra storkok.

15. samsas om bilen

Det enklaste sättet att hålla nere bilkostnaderna är att dela kostnaden med någon annan. En klassiker är att samåka med en arbetskamrat till jobbet.

16. växla rätt

Ett bra kör beteende gör att du kan spara en hel del bensin. När du startar ska du accelerera snabbt till den hastigheten du vill ha och tror att du kan hålla. Du bör inte ligga kvar på ettan i mer än två billängder. Ligg överhuvudet inte kvar på låga växlar och hoppa gärna över växlar när du växlar upp (2:an till 4:an eller 3:an till 5:an).

17. Undvik kallstarter

Om bilen är varm när du startar den går det åt mindre bränsle. Därför kan det löna sig att använda motorvärmare även om en sådan drar ström.

 

Kommentera inlägget här: