Den stora bankhärvan

Finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall

Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets tvåhundraårsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: "Kom till kontoret omedelbart. Katastrof." 

En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. På finansmarknaderna undrade alla hur det kunde gå så snett för Sveriges mest välansedda finanspar. 

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två förmögna mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg med den höga svansföringen, figurerar också den fartblinde trading chefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd. 

Men hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla trading verksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg? 

Den stora bankhärvan, en personlig men dramatisk bok, ges svaren och en ny bild av hur det egentligen gick till när HQ Bank gick i graven. 

Den stora bankhärvan" toppar SvD:s sakprosalista september 2011. Carolina Neuraths reportagebok om HQ banks fall beskriver på ett engagerande sätt händelseförloppet och ger nya insikter i skandalen. Bilden av en toppstyrd organisation som gjorde allt för att dölja sina svagheter för allmänheten tonar fram. Birgitta Forsberg, reporter på Affärsvärlden, recenserade: Carolina Neurath behåller greppet om läsaren genom alla turer. Dessutom vågar hon ha en åsikt.

 

Kommentera inlägget här: